Zonder toestemming van de fotograaf Nienke Meek mogen deze beelden niet door derden worden gepubliceerd. Deze beelden mogen wel gebruikt worden voor eigen publicatie.

Foto: Nienke Meek

Maar weinig mensen weten dat kunstenaar Piet Mondriaan (1872- 1944) zich graag liet inspireren door Abcoude en in het bijzonder het Gein. Hij fietste vaak van Amsterdam naar Abcoude om inspiratie op te doen en maakte onderweg mooie kunstwerken, soms zelfs zittend op zijn fiets. Hij tekende en schilderde dat wat hij zag, zoals de Oostzijdse molen of het slootje bij boerderij Landzicht. Langzaamaan werd zijn kleurgebruik extremer en zijn werk abstracter.

Werkgroep Beleving
De werkgroep Beleving van het dorpsinitiatief Abcoude Centrum vindt het belangrijk dat dit verhaal wordt verteld aan inwoners en bezoekers en dat het verhaal gebruikt wordt om (meer) beleving te creëren in het centrum. En dus ontstond het idee om de schilderijen van Mondriaan te exposeren in het dorp.

Dorpsexpositie: Mondriaan begint in Abcoude
De eerste resultaten zijn nu onthuld in het centrum. Een expositie van het prachtige realistische werk van Mondriaan in de winkelstraat van Abcoude, opgehangen door de mannen van Stichting Feestelijkheden Abcoude. Bij de schilderijen zijn de jaartallen en de titels van de schilderijen te vinden. De komende periode wordt Abcoude steeds meer in Mondriaan gekleurd. Bankjes worden beschilderd in zijn abstracte stijl en etalages worden aangekleed met kunstwerken van inwoners geinspireerd op Mondriaan, door onder andere Kunstschuur Vanas56 en scholieren uit Abcoude en Baambrugge.

‘Mondriaan begint in Abcoude’  is tot stand gekomen door bijdragen van de OV-AB, Gemeente De Ronde Venen, Cultuurhuis Abcoude, Stichting Feestelijkheden Abcoude en vele inwoners.

‘Mondriaan to Dutch Design’
Het NBTC Holland Marketing en diverse regio’s zetten gezamenlijk in op het 100 jarig bestaan van De Stijl in 2017 en zetten een landelijke champagne op met het thema ‘Mondriaan to Dutch Design’. Landelijk, bijvoorbeeld in Amersfoort en Den Haag, wordt het werk van Mondriaan nu veelvuldig onder de aandacht gebracht. Zij leggen de focus op het bekende, late, abstracte werk van Mondriaan (De Stijl). Voordat Mondriaan zich tot moderne kunstenaar ontwikkelde, heeft hij met verschillende schilderstijlen geëxperimenteerd.